Gezonde Kantine

De school heeft sinds 2014 een gezonde kantine. Een gezonde schoolkantine bestaat voor minimaal 75% uit lekkere en gezonde producten uit de Schijf van Vijf (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% niet-basisvoedingsmiddelen (snoep, snacks).

Er is een waterinstallatie voor de leerlingen en er zijn geen snoepautomaten in de school.

Iedere grote pauze worden er broodjes gezond en turkse pizza verkocht.

Het winkeltje wordt gerund door leerlingen van de afdelingen Economie en Ondernemen.


Klik hier voor een prijslijst.


Vakcollege Amersfoort opent gezonde schoolkantine!

Op woensdag 20 november jl. heeft het Vakcollege Amersfoort haar gezonde schoolkantine geopend. Samen met Paul Lieferink, kok bij restaurant ’t Kannetje, hebben de leerlingen van het Vakcollege Amersfoort een proeverij van alle producten die in de komende tijd in de gezonde schoolkantine worden verkocht georganiseerd. Na de officiële opening konden alle leerlingen de gehele pauze gratis proeven (zie foto)

De gezonde schoolkantine op het Vakcollege Amersfoort

In de afgelopen maanden is er op school hard gewerkt aan het gezonder maken van de schoolkantine. Samen met de GGD Midden Nederland, het docententeam en de leerlingen is er een aanpassing gemaakt in het assortiment. Er is een enquête onder alle leerlingen van het Vakcollege Amersfoort afgenomen om tot een passend aanbod te komen. Ook de schoolkantine is opgevrolijkt door een muurschildering. Deze muurschildering hebben de leerlingen zelf ontworpen en gemaakt.

Het assortiment is niet alleen aangepast, maar ook aangevuld met dagverse producten.

Bij een gezond assortiment horen dagverse producten. Dit maakt het Vakcollege Amersfoort helemaal zelf. De leerlingen van Horeca, Voeding & Toerisme en Zorg & Welzijn maken iedere dag zelf tosti’s, een broodje gezond, Smoothies of soep. Ook het brood wordt iedere dag zelf gebakken. De verkoop van al deze producten is een onderdeel van het lesprogramma van Handel & Administratie. Zo is de gehele school onderdeel van de gezonde schoolkantine.

Om alle leerlingen bewust te maken van gezonde voeding, wordt er in de komende weken tijdens de lessen Mens & Natuur uitgebreid aandacht besteed aan de lesbrieven die bij de invoering van de gezonde schoolkantine ontwikkeld zijn.

B.Slim

De Gezonde Schoolkantine is onderdeel van ‘B.Slim: beweeg meer, eet gezond’, een programma dat gericht is op het terugdringen van overgewicht bij de jeugd. Bij jongeren ligt de focus op VMBO- en praktijkscholen, omdat daar de meeste jongeren met overgewicht kampen.